İstanbul’da, 1868 yılında, şehirdeki Almanca konuşan topluluğa hizmet verme amacıyla kurulan okul, ilerleyen dönemlerde Türk öğrencileri de kabul etmeye başladı. Hem Almanya Dışişleri Bakanlığı’na hem de Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten İstanbul Alman Lisesi, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumları arasında yer alarak, saygın ve seçkin konumu ile eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.
İstanbul Alman Lisesi’nin 150.yılına ilişkin hedefler ve projeler, Beyoğlu’ndaki okulun Mensa Salonu’nda, 10 Ocak 2018 Çarşamba günü gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı. Moderatörlüğünü, Alman gazeteci ve sunucu Judith Rakers’in üstlendiği toplantının açılışında Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Wilhelm Birgelen konuşma yaptı.
İstanbul Alman Lisesi’nin, Türkiye’nin en köklü ve itibarlı okulları arasında yer aldığına dikkat çeken Georg Wilhelm Birgelen, “Okulun uzun yıllardan bu yana eğitime hizmet vermesi, özellikle ikili ilişkilerin zorlu dönemlerine rağmen yoğun kültürel iş birliğinin sürdürülmesinin ne denli değerli olduğunun bir göstergesi” ifadelerini kullandı.
İstanbul Alman Lisesi’nin, 1868 yılından beri verdiği seçkin eğitimle “Yurt Dışında Almanca Eğitim Veren Mükemmel Okul” (Exzellente Deutsche Auslandsschule) kalite unvanını almaya hak kazandığını kaydeden Dr. Georg Wilhelm Birgelen, okulun her yıl sayısız başarılı genci mezun ettiğini ve mezunların sorumluluk sahibi vatandaşlar olarak günümüz Türkiye’sinde toplumdaki yerlerini aldıklarını söyledi. Lise mezunları arasında Türk – Alman ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayan pek çok değerli şahsiyetin bulunduğunu belirtti.
Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun, okulun 150. yıl kutlamalarına destek verdiğini belirten Dr. Georg Wilhelm Birgelen, “Bu şekilde Türk –Alman ilişkilerinin zorlu dönemlerinde olumlu gelişmelere vesile olmayı ümit ediyoruz.” dedi.
Türkiye ve Almanya Dışişleri Bakanları’nın, okulu birlikte ziyaret etmek için sözleştiklerini belirten Dr. Georg Wilhelm Birgelen, “İstanbul Alman Lisesi, Türk-Alman ilişkilerinin sürekliliği ve istikrarı için önemli bir yapı taşıdır. Kültürlerarası diyalog, ancak konuşarak ve karşılıklı anlayışla gerçekleşebilir. Her iki ülkenin tarih, kültür ve değerlerine anlayış ve saygıyla yaklaşmayı öğrenmek kültürlerarası diyaloğun ana koşuludur. İstanbul Alman Lisesi, bu alanda 150 yıldan bu yana başarılı bir biçimde çaba göstermektedir.” diye konuştu.
İstanbul Alman Lisesi Müdürü Axel B. Brott, “150 yıllık Alman Lisesi demek, 150 yıllık eğitim ekolünün başarı öyküsü demektir.” diyerek, okulun her yıl Türkiye’nin en iyi 3 lisesi arasında yer aldığını, son iki yıldır da birinciliği elden bırakmadığını kaydetti. Okulun başarılarından örnekler veren Axel B. Brott, 143 Alman yurt dışı okulu arasından Alman Olgunluk Sınavı’nı başarıyla tamamlayan mezunların %10’nunu İstanbul Alman Lisesi mezunlarının oluşturduğunu ve bu başarı oranının her yıl git gide arttığını söyledi. Okul mezunlarının ETH Zürih, Viyana, Berlin, Harvard gibi dünyanın sayılı üniversitelerini tercih ettiğini belirten Axel B. Brott, “Bizler birlikte yol aldığımız sürece, gelecekte de İstanbul Alman Lisesi olarak daima büyük başarıların okulu olmaya devam edeceğiz.” dedi.
İstanbul Alman Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Didem Veyisoğlu, okulu, hem akademik hem de sosyal anlamlarda, en iyi yapmak için çalıştıklarını belirterek, gerek Türkiye gerekse uluslararası başarıların bu durumun en somut kanıtları olduğunu kaydetti. Didem Veyisoğlu, “Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonu yüzücüleri; piyano, gitar ve arp gibi, gerek bireysel gerekse grup yarışmalarında ülkede ve dünyada önemli başarılar elde eden müzisyenleri, tiyatro ve dans çalışmaları gibi kendilerini farklı alanlarda başarılı bir şekilde ifade edebilen öğrencileri yetiştiren okulumuz, sosyal farkındalığı artırmak amacıyla da yerelde ve ulusalda proje geliştiren bireyleri barındırması itibariyle çok yönlü bir eğitim anlayışını benimsemiştir.” diye konuştu.
İstanbul Alman Lisesi İdare Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Christoph Köhle, İstanbul Alman Lisesi’nin kuruluşundan bu yana sunduğu olağanüstü eğitim kalitesi ile Türkiye’nin güzide eğitim kurumları arasındaki sağlam ve sarsılmaz yerini yıllardır koruduğunu belirtti. Köhle, dernek olarak bu önemli yıl dönümünü okulun şanına yakışacak şekilde yıl içinde gerçekleşecek etkinliklerle kutlamayı kendilerine hedef koyduklarını sözlerine ekledi.
Alman Liseliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve 150. Yıl Proje Koordinatörü Serhat Hacıpaşalıoğlu, 150. yılı kutlamalarını, üç ana başlık içinde değerlendirdiklerini belirterek, ilk başlıkta İstanbul Alman Lisesi’nin, kuruluşundan itibaren iki dost ülke, Türkiye ve Almanya arasındaki köprü rolünü ve bunun her iki ülkeye olan katkılarını vurgulamak istediklerini belirtti. Bu bağlamda, Almanya’nın, politikadan sanayiye, spordan sanata önemli isimlerini, Türkiye’deki mevkidaşlarıyla, 150. yıl kutlamaları çerçevesinde İstanbul Alman Lisesi’nde buluşturarak, Alman Lisesi camiasına ve her iki ülkeye dostluk mesajları vermeyi ve yeni ortak projelere imza atmayı arzu ettiklerini belirten Serhat Hacıpaşalıoğlu, şunları söyledi: “Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Sigmar Gabriel ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, kendilerinin de, Almanya’daki toplantılarında ifade ettikleri gibi, önümüzdeki haftalarda okulumuzda bir araya gelerek, ilk buluşmayı gerçekleştirecekler. “İkinci ana başlıkta İstanbul Alman Liseliler’in faaliyet gösterdikleri her alanda katkılarını, profesyonel araştırmalarla derleyip, kalıcı eserler yaratmayı planladıklarını belirten Serhat Hacıpaşalıoğlu, bu kapsamda okulun adını duyuran, gurur kaynağı olan 150 kişinin ayrıntılı biyografisinin hazırlandığını kaydetti. Serhat Hacıpaşalıoğlu, “Bu serinin ilk ismi, ne yazık ki artık hayatta olmayan ama müzik dünyasına verdiği eserlerle ölümsüzleşen, çok değerli bir Alman Liseli. Müzisyen Melih Kibar… 7’den 70’e tüm Türkiye’nin şarkılarını ezbere bildiği sevgili Melih Kibar’ın tüm eserlerini bir araya getirirken, aynı zamanda geniş kapsamlı bir biyografisini de hazırlıyoruz.” dedi.
Son başlığı ise tüm camianın bir araya geleceği, yıl içinde yapılacak etkinliklerin oluşturacağını kaydeden Serhat Hacıpaşalıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu etkinliklerde, özellikle okulumuzun şu anki öğrencilerinin, eğitim kadrosunun çalışmalarını ön planda tutarken, mezunlarımızın başarılı olduğu profesyonel alanlara da yer vereceğiz. Okulumuzun moda dünyasına armağanı olan Atıl Kutoğlu, son koleksiyonunu büyük bir defileyle, bizler için sergileyecek. Ayrıca, tüm eserlerini bir arşiv çalışması olarak bir araya getirdiğimiz Melih Kibar’ın şarkılarının seslendirileceği müzikal bir gösteri, okulumuzun öğrencileri, okulumuzdan yetişen müzisyenler ve profesyonel isimlerin eşliğinde sahneye konularak, bir anma gecesi düzenlenecek. 150. yıl kutlamalarına, yıl içinde, sizlerle daha sonra paylaşacağımız farklı içeriklerin ekleneceğini söyleyebiliriz.”
Basın toplantısının ardından Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Cuneyd Zapsu Danışmanlık Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Cuneyd Zapsu, Sanatçı Serhat Hacıpaşalıoğlu ile Moda Tasarımcısı Atıl Kutoğlu, İstanbul Alman Lisesi’nde okudukları döneme ilişkin anılarını paylaştı.
Davetliler ve basının sorularından sonra kokteyle geçildi, konuklar sohbet edip, birlikte hoş zaman geçirdi.